Бивш изпълнителен директор на Lamborghini се присъедини към Apple, за да работи върху дълго обсъжданото електрическо превозно средство на компанията, според Марк Гърман от Bloomberg.

Докладът отбелязва, че Apple е наела Луиджи Тараборели, ветеран с 20 години стаж от Lamborghini, за да помогне в дизайна на автомобила. Според неговия профил в LinkedIn Тараборели е ръководил инженеринга/развойната дейност на шасито и динамиката на превозните средства в Lamborghini. Той е помогнал още с дизайна на компоненти за окачване, джанти и гуми, кормилно управление и спирачни системи, изпускателни системи, горивни системи, технологии за подпомагане на водача и др.

„Повече от двадесет години съм в автомобилния бизнес, работейки върху проектирането на невероятни автомобили и едновременно с това адаптирайки и преоформяйки организацията на моя екип, за да отговоря на визията и мисията на компанията“, пише Тараборели в профила си в LinkedIn. Той също така казва, че технологията е една от неговите страсти, което прави Apple идеалното решение за него.

Говори се, че Apple работи върху електрическо превозно средство от 2014 г. Проектът остава под ръководството на Кевин Линч, който също има водеща роля в екипа на Apple Watch, и Джон Джанандреа, ръководител на машинното обучение на компанията.

По-рано този месец Уейн Ма от The Information съобщи, че целите за дизайна на автомобила на Apple включват четири седалки, обърнати навътре, извит таван, който прилича на покрива на Volkswagen Beetle, и багажник, който автоматично се издига за лесен достъп. Докладът също така твърди, че Apple е настояла за изключения от Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ, за да пусне превозно средство без волан и спирачен педал.

Гърман и анализаторът Минг-Чи Куо твърдят, че Apple има за цел да започне масово производство на превозното средство до 2025 г., но проектът е изправен пред многобройни промени в ръководството и други технически предизвикателства, така че времевата рамка за стартиране може да продължи да се отлага.

Снимка: Unsplash

Виж още: Патентен трол оплете Apple в съдебна битка заради технология на НР