Електрическите велосипеди и в момента са най-бързо растящият сектор на пазара на колелета и сега нови данни показват, че техният светкавичен растеж може да доведе до това в крайна сметка те да се продават по-добре от колите в Европа.

Популярността на е-колелетата расте от няколко години, но коронавирус пандемията ускори допълнително тяхното разпространение, тъй като гражданите търсят по-икономични и ефикасни алтернативи на градския транспорт в опит да се дистанцират. В резултат много европейски компании за електрически велосипеди като VanMoov отчитат двуцифрен и трицифрен растеж през 2020 г. През втората половина на миналата година само в Германия са продадени почти 1 милион е-колелета. Това е горе-долу равно на всички продажби за миналата година и дори обхваща един период на ограничени харчове сред хората в ранните дни на пандемията. Сега експертите прогнозират, че към 2025 г. годишно в Европа ще се продават около седем модела е-велосипеди. Някои още по-смели прогнози поставят тази цифра до 10 милиона продажби на година.

За сравнение през 2019 г. новорегистрираните коли в Европа са 15.5 милиона. Продажбите на коли растат с много по-бавни темпове и така например през 2018 г. новите регистрации са 15.1. В същото време на много европейски пазари годишният растеж на продажбите на е-велосипеди достига до 30-40 процента в сравнение със скромния едноцифрен растеж при продажбите на коли. Това означава, че техните продажби могат лесно да задминат тези на автомобилите към края на сегашното десетилетие.

Снимка: Electrek

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви