Като последен знак за нарастващия интерес към сектора на летящите таксита United Airlines и стартъпът за въздушна мобилност Archer Aviation обявиха предстояща услуга за превози между центъра на Чикаго и международното летище О'Хеър.

Услугата ще предложи устойчива, безшумна и ценово конкурентна алтернатива на наземния транспорт за хората, които пътуват до и от летището, се казва в съобщение на United и Archer.

От 2025 г. електрическият самолет на Арчър с вертикално излитане и кацане (eVTOL) Midnight ще се движи между Vertiport Chicago в центъра на града и О'Хеър само за 10 минути - много по-бързо от онзи час, който може да отнеме в час пик, или 75 минути, които отнема пътуването с влак.

След като първоначалният маршрут бъде установен, ще бъдат добавени разклонения, които ще свързват околните общини, като по този начин услугата "летящо такси" ще бъде достъпна за още повече хора.

Задвижван от шест акумулаторни батерии, свързани с електрически двигатели, самолетът Midnight на Archer разполага с място за пилот и до четирима пътници. Неговите 12 комплекта витла му позволяват да достигне скорост от 230 километра в час и да измине до 180 километра с един полет, въпреки че е оптимизиран за пътувания между 40 и 70 километра.

"Както Archer, така и United са ангажирани с декарбонизацията на въздушните пътувания и използването на иновативни технологии, за да изпълнят обещанието за електрификация на авиационната индустрия", заяви изпълнителният директор на United Майкъл Лескинен. "След като започне да функционира, ще можем да предложим на нашите клиенти по-устойчив, удобен и рентабилен начин на транспорт по време на пътуванията им до летището."

Адам Голдщайн, основател и главен изпълнителен директор на Archer, заяви, че екипът му е "развълнуван" от плана и "очаква с нетърпение да работи с държавните и градските власти, за да предостави иновативно транспортно решение на град Чикаго и околните общности".

Базираната в Калифорния компания Archer обяви миналата година, че ще стартира подобна услуга с United за превози между международното летище "Нюарк Либърти" и хеликоптерното летище в центъра на Манхатън, намиращо се на 12 километра.

Преди две години United разкри план за закупуване на 200 самолета eVOTL, произведени от Archer, които да бъдат внедрени в САЩ до 2026 г. Поръчката на United е част от инвестиция в размер на 1 млрд. долара в Archer, за да се подпомогне разработването на самолета, тъй като превозвачът се стреми да възприеме по-чисти и по-ефективни видове транспорт.

Archer не е единствената фирма, която разработва малки eVTOL самолети, като множество конкуренти - сред които и подкрепяната от Toyota Joby Aviation - също се надяват да навлязат в сектор, който се очаква да се развива бързо през следващите години.

Снимка: Archer

Виж още: Интерактивните методи на образование - необходима стъпка от ново поколение