Инвестиционната банка Goldman Sachs обяви в доклад пред инвеститори, че амбициите на Apple за собствена кола вероятно са свързани не със самия автомобил, а с изживяването, което може да предостави.

С други думи банката смята, че в проекта на Apple за кола има логика като платформа, а не като продукт.  

 „За нас в колата има логика като хардуерна платформа на Apple, която поддържа нейните услуги. Малките маржове на печалба в автомобилния бизнес означават, че колата сама по себе си няма да е сериозен източник на приходи“, казва банката в своя анализ.

Вместо като класически автопроизводител тя вижда Apple да върви по път, сходен с това, което тя направи в тв бизнеса, превръщайки се в доставчик на услуга на пазара на електрически коли, вместо да трябва да прави от нищото собствена кола, от която няма да печели много.

„Apple по-скоро има алтернативни средства да осигури почти толкова добро автомобилно изживяване без нужда да разработи и продава пълна е-автомобилна платформа.“

Не всички банки обаче са съгласни с това.

Morgan Stanley например вярва, че Apple Car може да бъде по-голям конкурент на Tesla от всеки съществуващ автопроизводител заради огромните си ресурси и иновации, както и фен база.

Снимка: 9to5mac

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот


Тагове: