Илон Мъск може да смята, че Lucid Motors може да е на ръба на смъртта като компания, но най-новата тримоторна версия на нейния седан Air със сигурност казва друго от гледна точка на скоростта. В скорошен видеоклип, който можете да видите по-долу, екипът на компанията изправи Lucid Air Sapphire срещу Tesla Model S Plaid и Bugatti Chiron в драг надпревара. Сякаш това не беше достатъчно, та Sapphire се изправи и срещу мотоциклет Ducati.

След месеци на слухове, че Lucid Motors разработва версия с три двигателя на своя седан Air, американският производител на EV автомобили официално го показа по време на Monterey Car Week миналото лято, стартирайки нова марка Sapphire, която трябва да продължи с втория си EV модел: SUV, наречен Gravity.

Lucid Air Sapphire доставя 1200 конски сили – близо 200 к.с. повече от Tesla Model S Plaid за сравнение, което дава възможност на производителите му да рекламират новия тримоторен EV като „най-мощния седан в света“. Ето някои допълнителни спецификации:

- 0-100 км/ч за под 2 секунди (от място)
- 0-160 км/ч за под 4 секунди
- 400 метра за под 9 секунди
- максимална скорост над 320 км/ч

Визуалното шоу поставя Lucid Air Sapphire един срещу друг с Tesla Model S Plaid (кой не би) и прави крачка напред, като добавя два допълнителни претендента към състезанието. Въпреки че Lucid Air Sapphire не достигна втората четвърт миля под 9 секунди, както беше рекламирано по-горе, той се приближи адски близо, и то на обикновен асфалт. Все пак това беше повече от достатъчна скорост, за да доминира както над Tesla Model S Plaid, така и Bugatti Chiron.

Докато Lucid Air Sapphire и Bugatti Chiron Pur Sport достигнаха еднаква максимална скорост, Air все пак изпревари съперника си и Tesla Model S Plaid с 0.2 секунди. Plaid достигна по-ниска максимална скорост, но все пак се справи с Bugatti. Все пак никой не можеше да се мери с Air Sapphire. Най-близкият конкурент беше Ducati Panigale V4 SP2, който всъщност достигна максимална скорост, по-висока от Air Sapphir, но това все още не може да се сравнява с ускорението на тримоторния EV. Той също се присъедини към Model S Plaid и Chiron с време на 400 метра от 9.3 секунди.

Да, Lucid Air Sapphire доказа своята бързина пред Tesla Model S Plaid, но все още има един враг, с който да се състезава, преди да може наистина да бъде обявен за най-бързия на планетата – Rimac Nevera.

Снимка: Lucid

Виж още: 16 полезни хакa за умния ви телевизор, за които не подозирате