Помните ли Faraday Future? Това е компанията за е-коли, която обещаваше да преобърне индустрията и да стане основен конкурент на Tesla, когато стартира през 2015 г. Вместо това обаче Faraday Future имаше проблем с финансирането, производството и дори закона. Faraday Future така и не можа да създаде нищо сравнимо с колите на Tesla, но вместо това проектира няколко прототипа и два от тях предстои да бъдат изложени на търг.

И двата автомобила са джипове за петима пътници, с по три електрически мотора и 1050 конски сили. Особено интересен е 2016 Faraday Future FF 91 Prototype, който счупи рекорда на изкачване на Пайкс пийк през 2017 г., а година по-късно постигна ускорение от 0 до 100 за 2.3 секунди.   

Навярно обаче не бихте искали да седнете зад волана на този джип, защото той няма гаранция и интериорът определено не е комфортен. Всъщност той почти отсъства, за да бъде олекотено купето. Истинската стойност на колата е за колекционерите, които искат да притежават буквално част от историята на е-колите.

Технически Faraday Future все още е активна и точно преди пандемията обещаваше най-сетне да започне серийно производство до края на годината, но не се знае как кризата ще се отрази на плановете ѝ.


Снимка: Pawel Litwinski

Виж още: Apple категорични: без Google Stadia на iPhone и iPad