Какво да покажете на вашия потенциален бъдещ работодател? За да отговорите на този въпрос от значение е възрастта. Така например на младите специалисти им липсва трудов опит, но те бързо възприемат информацията и овладяват нови умения. По-възрастните специалисти вече имат определено количество знания - те са целенасочени и активни. От друга страна, зрелите кандидати имат богат опит, разбират добре своите силни и слаби страни, следователно търсят стабилна и достойна работа, която могат да вършат. Ако сте започнали да разгледате обяви за работа, то ето няколко съвета как да намерите идеалната длъжност за вас.

 

На 22 - 27 години

Младите кандидати, които току-що са завършили, имат основни знания и умения. Те имат следните предимства:

·       енергия и амбиция;

·       лесно учат;

·       способни са на пълно потапяне в работата и голяма всеотдайност;

·       готовност за преместване и командировки;

·       свеж поглед.

 

Как да подчертая тези качества по време на интервюто?

Когато попълвате автобиографията си, обърнете специално внимание на раздела „Умения“: напишете всички умения, които са от значение за тази свободна позиция. В мотивационното си писмо и по време на интервюто си струва да се подчертае, че се интересувате от работата в тази конкретна организация. Бъдещият работодател трябва да е сигурен, че искате да растете в неговата организация и при по-удобни и благоприятни условия да не сменяте работата си.

По време на интервюто се препоръчва да говорите за непосредствените си планове за живота. Работодателят трябва да почувства, че сте съзнателен и възрастен човек, който не върви по течението. Можете да покажете своите познания за пазара на труда и да обосновете правилно финансовите си желания. Също така си струва да се подчертае, че поемате отговорност за резултата от работата: за работодателя е важно да знае, че се грижите за целите на неговата компания.

 

На 27 - 40 години

Това са кандидати с практически опит. Те все още нямат силна умора и професионално изгаряне. В екип те се чувстват комфортно както с 25-годишни колеги, така и с 40-годишни. Такива кандидати имат следните предимства:

·       устойчиви умения;

·       увереност и независимост;

·       висока ефективност;

·       гъвкавост и отвореност към нови неща;

·       осъзнаване на техните силни и слаби страни.

 

Как да подчертая тези качества по време на интервюто?

На тази възраст работодателите обръщат внимание на трудовия опит, така че запишете подробно своя ръст в кариерата и постиженията си. Ако наскоро сте завършили обучение и сте се опитали в ново поле - посочете това в автобиографията си в раздела „Допълнителна информация“. Работодателите искат да знаят, че кандидатът е отворен за нови знания и винаги се стреми към развитие в професионалната област.

По време на интервюто посочете вашите комуникативни умения: какви недоразумения са възникнали по време на работата и как сте решили тези проблеми. Ако сте имали опит в работата с лидер, по-млад от вас, говорете за това и дайте примери за конструктивна комуникация.

 

На 40 - 50 години

Кандидатите на тази възраст вече са преодолели много трудности и ясно разбират какво искат от живота и работата. Те имат следните предимства:

·       богат трудов опит;

·       адекватна самооценка;

·       способността за работа с колеги от различни възрасти;

·       ясни кариерни и житейски позиции.

 

Как да подчертая тези качества по време на интервюто?

Представете всичките си умения и опит във вашите автобиография и мотивационно писмо, след което влезте в повече подробности в интервюто с вашия главен изпълнителен директор. По време на интервюто е необходимо да се държите спокойно и толерантно, особено по отношение на специалисти, които са по-млади от вас. Не поправяйте работодателя, ако той сгреши. Това ще подчертае вашата професионална зрялост и некомпетентност на работодателя. Разкажете му за вашите лични методи и подходи за работа, че бързо се адаптирате към променящите се условия и се застъпвате за въвеждането на иновации.

 

Над 50 години

За зрелите хора, търсещи свободни работни места, е по-трудно да си намерят работа. На пазара на труда има възрастова граница, но като правило ниските възможности за заетост са свързани с недостиг на оферти на пазара. Кандидатите на 50 и повече години имат следните предимства:

·       богат професионален и житейски опит;

·       опит в лидерството и наставничеството;

·       широки лични контакти;

·       високо желание за работа и развитие в професионалната сфера.

 

Как да подчертая тези качества по време на интервюто?

Когато попълвате раздела „Цел“ на автобиографията си, опишете какъв вид работа търсите, защото в противен случай опитът за намиране на работа ще изглежда като жест на отчаяние.

Обемът на автобиографията трябва да е малък. Не си струва да описвате целия 20-годишен опит. Работодателят се интересува от последните 5 години от вашата професионална дейност: къде сте работили, какви отговорности сте имали и какви успехи сте постигнали. Работодателят трябва да разбере, че сте компетентни в тази област: познавате добре работата си и можете да се конкурирате с млади специалисти. В мотивационното си писмо посочете, че сте енергични и готови да работите за постигане на резултати. По време на интервюто трябва да сте наравно с работодателя и да не подчертавате, че сте по-възрастни и по-опитни.

Кандидатите от всички възрасти трябва да покажат силните си страни по време на интервюто. Преди да напишете автобиографията и мотивационното си писмо, внимателно прочетете характеристиките на свободната позиция и проучете изискванията за кандидатите. Ако имате уменията, изброени в предложението за работа, не забравяйте да ги напишете в автобиографията си.

Тагове: