Windows е капризно нещо. Макар че операционната система на Microsoft извървя дълъг път особено през последните няколко години, откакто версия 10 е на пазара, все още не е изключено в ежедневната ви работа тя да ви поднесе някоя странна изненада. Например да ви съобщи, че нямате достъп до файловете на собствения ви компютър.

Вижте още: Важен ъпдейт за комуникацията между Android и Windows 10

„Виновникът“ обикновено са настройките за т.нар. permissions (права за достъп), които са част от NTFS файловата система, която Windows използва по подразбиране.
Проблемът е досаден, но за щастие е сравнително лесен за отстраняване. Ето няколко бързи идеи по темата.

Поемете контрол

Едно от първите неща, които можете да опитате, е да поемете контрола върху папката, в която се намират проблемните файлове. За целта отворете File Explorer и щракнете с десен клавиш върху съответната папка. Изберете Properties, а след това секцията Security. Бутонът Advanced отваря нов прозорец, в горната част на който ще видите секция с име Owners (Собственици). До нея се намира линк (Change), с който можете да промените акаунтите, които имат достъп до файловете в папката.

Щракнете върху него и изберете вашето собствено потребителско име, ако не го видите в списъка със „собственици“.

Имайте предвид, че за да можете да променяте тази настройка, трябва да сте се вписали в Windows с акаунт, който има статут на администратор.

След като промените настройките за папката, в долната част на предходния прозорец (Advanced Security Settings) ще видите малка отметка. Ако искате промените в собствеността да важат не само за текущата папка, а и за всяка друга папка, намираща се в нея, трябва да я активирате.

Когато променяте собствеността върху различни папки, добре е да внимавате да не го правите за системни директории като Windows, Program Files или Program Data.

Ако разполагате с администраторски права, операционната система ще ви позволи да го направите, но по принцип това не е добра идея, тъй като тези папки по подразбиране не са под контрола на стандартите Windows потребители. В тях са записани системни файлове, които, ако бъдат повредени или изтрити, могат да доведат до проблеми в нормалното функциониране на Windows.

Преглед на достъпа

Ако промяната в собствеността не реши проблема или в случай че разполагате с администраторски контрол и искате да разрешите на друг потребител повече права за достъп до файл или група файлове, добре е да проверите какви са текущите настройки за съответната папка.

За целта отново щракнете с десен клавиш върху нея и изберете Properties -> Security. В горната част на отворилия се прозорец ще видите секцията Group or user names. Ако изберете всяка една отметка в листа в прозореца под него, ще видите с какви права разполага съответният потребител или група потребители.

Логично Full control указва пълен и неограничен достъп до всички файлове в съответната папка. Read е по-рестриктивната опция и позволява само разглеждане на съдържанието й.

Ако искате да промените тези настройки, просто натиснете бутона Edit и изберете нужните отметки в съответната категория.

Антивирусни неволи

Понякога програмите, които сте инсталирали, за да защитават системата ви от зловреден софтуер, проявяват прекалена мнителност и могат да ограничат достъпа ви до определени файлове. Ако всички изброени по-горе методи не решат проблема ви с отказ на достъп, следващата ви логична стъпка е да проверите дали вината не е в антивирусния ви пакет.

Вероятно най-бързият начин да го направите е да изключите временно антивирусната защита и да видите дали това няма да разреши проблема.

Шифроване

Друга причина за отказ на достъп е, ако файловете, които се опитвате да отворите, са съзнателно криптирани. Тази функция е налична само в Pro версиите на Windows и няма как да се активира от само себе си – ако даден файл или група файлове са шифровани, това не е случайно – вероятно друг потребител с администраторски права го е направил, за да ги защити и ограничи достъпа до тях.

Единственият начин да видите съдържанието на такива файлове е, ако разполагате със съответния код за отключване.

Други решения

Методите, които изброихме до момента, са само част от най-честите възможни варианти за справяне с проблема с ограничения достъп до файлове под Windows. Ако никой от тях не помогне, можете да опитате да рестартирате компютъра в Safe Mode и да повторите част от горните стъпки – например проверката за „собственост“ върху съответния файл или файлове.

По този начин ще сте сигурни, че причината наистина е в операционната система и не са намесени други програми, тъй като в Safe Mode Windows зарежда само най-необходимите компоненти, нужни за работата на компютъра.

Добре е да проверите и дали друг процес или програма не използва съответния файл или папка и е ограничила правата ви за достъп до него. Отново най-лесният начин за това е рестартиране в Safe Mode, тъй като в този режим операционната система стартира само най-необходимите процеси и приложения.

Тагове: