PlayStation 2 е на 20 години, но все още е трудно да подкарате Homebrew и пиратски игри, без да пипате хардуера. Досега методите включваха инсталиране на модчип, закупуване на специална карта памет или дори блокиране на сензорите на лазера. Две десетилетия след появата на PlayStation 2 хакерите най-сетне откриха начин да заблудят конзолата, без да използват нищо друго освен самите записани дискове.

Хакер с прякора CTurt e разработил метод, който използва експлойт в DVD плейъра на PlayStation 2, за да подкарва неофициален код. Подходът включва манипулирането на ключови функции във файлове, които се намират на всеки един DVD диск с филми, и засега трикът работи доста добре.

Просто трябва да сложите диск във вашия PlayStation 2 и да изчакате той да зареди. Самите игри са записани на диска и може да влезете в меню, от което да изберете кое заглавие да пуснете. Хакерът вярва, че този метод може да работи и на други PlayStation модели, което потенциално отваря вратите за подкарването на неофициални игри на следващите генерации от конзоли.

Това обаче може да не бъде актуално още дълго време, тъй като знаем, че предстоящият PlayStation 5 ще има версия без оптичен диск.

Виж още: Игрите като професия, епизод 3: Какво ви е нужно, за да започнете? (ВИДЕО)