Новото конзолно поколение ще дойде съвсем скоро и Sony и Microsoft вече водят сериозна битка за това, коя конзола ще бъде по-добра за геймърите. Японският гигант вече загатна, че новите PlayStation 4 игри ще вървят и на PlayStation 5, а възможно ли е да видим и обратното: PlayStation 5 игри, вървящи на старата конзола?

Според шефа на Sony Interactive Entertainment Джим Раян това не е сериозно и не е от полза за геймърите.

„Винаги сме вярвали в поколенията. Смятаме, че когато създадеш нова конзола, тя трябва да включва функции и екстри, които предишното поколение не предлага. Независимо дали говорим за Dual Sense контролера, новия SSD диск или 3D аудиото, време е да дадем на PlayStation феновете нещо ново и различно, на което могат да се радват само на PlayStation 5“, казва той.

В изказването си Раян се закача и с Microsoft и техния план игрите и аксесоарите за сегашната и новата Xbox конзола да са съвместими помежду си. За това загатна най-напред шефът на Xbox Фил Спенсър през миналия декември, когато обяви, че екипът му търси начин да направи игрите съвместими между поколенията.

В края на сегашното поколение Xbox One предлага изненадващо голяма обратна съвместимост, но това все още е по-скоро жест към геймърите, отколкото полезна функция. Ще бъде интересно да научим и официалната PlayStation 5 политика спрямо обратната съвместимост, което се надяваме да се случи съвсем скоро.  

Виж още: ASUS ROG Phone III вдига летния градус през юли