Новото проучване на Jon Peddie Research не е особено окуражаващо, ако сте РС геймъри. Според анализа все повече РС играчи вероятно ще се ориентират към конзолите заради растящите цени на видеокарти и включването на смятани за РС ексклузивни функции като 4К и Ray Tracing в следващото поколение конзоли.  Освен това появата на стрийминг услуги като Google Stadia също (уж) ще отблъсне играчите от моментната структура на PC платформата.

Стрийминг предложението на Google намалява значително разходите за гейминг и всеки с абонамент, умен телевизор и контролер може да се включи веднага. За сравнение, добър геймърски компютър струва доста скъпо, като към това трябва да прибавите още разходите за игри и аксесоари. Облачният гейминг е по-евтина алтернатива дори и на традиционните конзоли, а появата на 5G само ще направи тази алтернатива по-интересна.

Особено брутални са нещата на пазара на видеокарти. Само допреди няколко години топ модел графичен ускорител струваше 600-700 долара, докато в момента сегашният флагман GeForce RTX 2080 Ti възлиза средно на 1200 долара. Това само по себе си е достатъчна причина да преосмислите геймърската си платформа.

Според анализа на Jon Peddie Research, РС геймингът ще остане запазена територия само на хардкор играчите, които ще продължат да харчат луди пари за мощни конфигурации, задминаващи конзолните. За всички останали обаче алтернативата се крие или в по-евтините модели видеокарти на AMD, или в следващото поколение платформи на Sony, Microsoft и Nintendo.

Тагове: