Какво ще кажете, ако чуете, че току-що е обявен най-мощният мобилен процесор за геймърски преносими компютри? Може би се чудите кога ще бъде включен в следващия ви геймърски лаптоп.

Е, тази ситуация се е случила, но за съжаление този мощен чип за преносими компютри е предвиден да бъде само в един геймърски лаптоп, поне засега.

Късно в четвъртък вечерта AMD разкри процесора AMD Ryzen 9 7945HX3D за преносими компютри. Това е първият мобилен чип на AMD, който използва нейната 3D V-Cache технология, със 128 MB L3 кеш, с кодово име Dragon Range.

Чипът, който използва архитектурата AMD Zen 4, има 16 ядра, 32 нишки, тактова честота на усилване до 5.4 GHz и графичен процесор AMD Radeon 610M.

Компанията заявява:

"AMD Ryzen 9 7945HX3D е първият мобилен процесор с подредена L3 кеш памет, който предоставя несравнимо повече от 144 MB вградена памет, съчетана с невероятно бързи ядра, за да създаде най-бързия мобилен процесор за игри в света".

Звучи добре, нали? Е, проблемът е, че този процесор е предвиден само за един геймърски ноутбук. Този ноутбук е ASUS ROG Strix SCAR 17 X3D. Той ще бъде чудовище по отношение на хардуерните спецификации.

Машината ще има 17.3-инчов дисплей с честота 240 Hz, 32 GB RAM, 2 TB SSD памет, графичен процесор NVIDIA GeForce RTX 4090 Laptop с 16 GB VRAM и безжичен хардуер Wi-Fi 6E.

Тя ще има и някои усъвършенствани функции като охлаждане с парна камера, клавиатурни превключватели, за които се предполага, че ще издържат до 20 милиона натискания, и високоговорители, захранвани с Dolby Atmos. В някои региони лаптопът ще се предлага в комплект с три безплатни месеца от услугата Game Pass Ultimate на Microsoft.

Въпреки че не е обявена цена за този лаптоп, смятаме, че ASUS ще иска от хората да платят колосална сума, за да получат ROG Strix SCAR 17 X3D с новия процесор AMD Ryzen 9 7945HX3D. Също така е вероятно да не бъдат произведени много бройки, така че този ноутбук и чип може да се окажат наистина много редки.

Снимка: Unsplash

Виж още: Intel Core i7 14700K може да се появи през октомври

Тагове:
Още от Play