Atari току-що обяви предварителни поръчки за физическа касетка за някогашната конзола 2600 на компанията. Да, прочетохте правилно. Геймърска конзола, която смята 1982 г. за най-успешната си година, ще получи още една нова касета през 2023 г. Въпросната игра се нарича Save Mary и всъщност е разработена по време на златните години на конзолата, преди да бъде отложена, когато 2600 тръгва по пътя на забвението.

Save Mary е в разработка в продължение на цели две години, което е цял живот за поколение игри, което предшестваше NES. Нормалният срок за създаване на игра по онова време е бил от шест до девет месеца, като за някои известни заглавия са били необходими само пет или шест седмици. Първоначално играта Save Mary е разработена от ветерана в Atari Тод Фрай, който стои зад версията на Pac-Man за 2600 г. и поредицата Swordquest.

При предварителна поръчка на една от тези касети за 60 долара получавате сребърна колекционерска кутия и пълноцветно ръководство в допълнение към самата игра. Налични са само 500 броя от тези касети, което ги прави привлекателен колекционерски артикул за запалените по Atari.

Що се отнася до играта, Save Mary ви възлага задачата да спасите една дама на име Мери. Тя е заклещена в стръмен каньон, който бързо се пълни с вода. Използвате кран, за да построите платформи, които да ѝ помогнат да се измъкне от страшното положение. На скалите се появяват бонуси, които ви помагат - идея, която според Atari вероятно е вдъхновена от Pac-Man. Основателят на Atari Нолан Бушнел похвали заглавието в интервю от 1989 г., като каза, че това е "първата игра, в която разчитате на строителство, а не на разрушение, за да спасите принцесата".

Save Mary се присъединява към няколко други наскоро произведени касети за Atari 2600, много от които са съвсем нови заглавия като Mr. Run и Jump или неиздавани "изгубени" игри като Aquaventure. Всяка касета от линията Atari XP е "произведена по точните стандарти" от миналото с някои съвременни хрумвания като скосени ръбове за предотвратяване на повреди на щифтовете и позлатени конектори. Не е нужно да търсите прашасала стара 2600, за да играете тези игри, тъй като Atari в момента продава подобрена версия на конзолата, наречена 2600+.

Снимка: Unsplash/Atari

Виж още: Дори златният Apple Watch за 17 000 долара остана без поддръжка

 

Тагове:
Още от Play