Според последните доклади става ясно, че Blizzard е разработила собствена система за изкуствен интелект, която може да генерира изображения от текст. Основната цел на тази разработка е да се ускори производственият процес и да се създадат концептуални произведения за техните интелектуални обекти.

Както бе забелязано от The New York Times, служителите на Blizzard са получили имейл по-рано тази година от Алън Адам, главния директор по дизайна на компанията. В съобщението си Адам разкрива Blizzard Diffusion - собствена платформа за изкуствен интелект, обучена върху собствените заглавия на Blizzard.

Съобщава се, че този инструмент се използва "за подпомагане на генерирането на концептуално изкуство за околна среда на игри, както и за герои и техните костюми". Адам споменава и потенциалното използване на ИИ за различни други приложения, като например "автономни, интелигентни NPC-та в игрите", "процедурно подпомаган дизайн на нива" и подпомагано от ИИ "клониране на глас", "кодиране на игри" и "антитоксичност".

"Пригответе се да бъдете изумени", пише Адам в електронното писмо. "Ние сме на прага на голяма еволюция в начина, по който създаваме и управляваме нашите игри."

The New York Times съобщава още, че се твърди, че служителите на Blizzard са получили и отделно електронно писмо от главния технически директор на компанията Майкъл Ванс, който предупреждава служителите на студиото да не използват интелектуалната собственост на компанията с външни генератори на изображения.

"Тези нови инструменти са свързани с нови и неизвестни рискове и ние ще действаме внимателно, за да избегнем подводните камъни", отбелязва Ванс.

Ако това е вярно, Activision Blizzard ще се присъедини към редиците на множество други студиа за разработка на игри от клас ААА, които са въвели изкуствен интелект в работните си процеси. Един друг забележителен пример е Ubisoft, която наскоро разкри, че нейните "създатели и разработчици от всички нива" активно проучват технологията на ИИ. Освен това Ubisoft привлече вниманието по-рано, когато представи Ghostwriter - инструмент с изкуствен интелект, предназначен да помага на сценаристите при създаването на диалози за NPC в игрите.

Не всички големи имена в гейм индустрията обаче се присъединяват към ИИ ентусиазма. Главният изпълнителен директор на Take-Two Щраус Зелник например наскоро отбеляза, че не вярва, че напредъкът в ИИ ще опрости процеса на създаване на успешни хитове, като заяви, че "хитовете се създават от гении", а "гениалността е в сферата на човешките същества".

Снимка: Blizzard

Виж още: Създадените от AI игри са фантазия - гениалността винаги ще е човешка

 

Още от Play