Sony ще произведе значително по-малко бройки от своята следващата конзола (PlayStation 5) в рамките на първата година след премиерата ѝ спрямо PS4 за същия период от време. Твърденията са на Bloomberg, а очакванията са в рамките на една година на пазара да бъдат предложени между 5 и 6 милиона конзоли. Трябва да припомним, че Sony успя да реализира към крайни потребители 7.5 милиона PlayStation 4 конзоли между ноември 2013 и март 2014 година.

Виж още: Още една причина да си останеш вкъщи – новият брой на GoGuide идва директно на дивана ти

Bloomberg допълва, че източниците на медията са анонимни. Според въпросните цената на конзолата ще бъде по-висока от тази на PS4 – между 499 и 549 долара.

Властващият в световен мащаб вирус няма да попречи на производството на конзолата, но ще бъде спънка за маркетинговата стратегия на Sony при промотирането на PlayStation 5.

Според Матю Кантерман от Bloomberg материалите, от които е изготвен PlayStation 5, са значително по-скъпи от неговите предшественици – PS4 и PS4 Pro, чиято първоначална цена беше 400 долара.

Към днешна дата официалната цена на PlayStation 4 е 300 долара, докато PS4 Pro все още е на базова цена от 400 долара. Очаква се Sony да свали цените и на двете конзоли преди премиерата на PS5 в края на годината.

Друг източник на Bloomberg обаче твърди, че очакваните 5-6 милиона бройки от конзолата могат да бъдат и значително по-малко заради коронавируса. Нещо повече – според него предвид факта, че всички служители на Sony (и PlayStation подразделението) работят от домовете си, взимането на важни решения се случва с по-бавни темпове. Също така инженерите на компанията нямат възможност да пътуват и това също забавя процеса на финалното окомплектоване на конзолата. Масовото производство на PlayStation 5 се очаква да стартира през юни.

Коронавирусът ще попречи и на предвидения софтуер, който трябва да се предлага със старта на конзолата. По думите на втория източник на Bloomberg обаче Sony няма да отложи премиерата на PS5 поради простата причина, че основният ѝ конкурент на конзолния пазар – Microsoft, все още планира да издаде конзолата си Xbox Series X в края на календарната 2020 година.

По думите на анализатора Деймиън Тон, предвид очаквания пазарен климат в следващите месеци и дори години, двете компании ще приемат, че ще трябва да губят определена сума при всяка продадена към краен потребител конзола. Той очаква цената и на двете конзоли да бъде 450 долара.

Говорителят на Sony Interactive Entertainment Хироуки Бепу е отказал коментар пред Bloomberg по темата „Продуктовият план на Sony за PlayStation 5”.

Твърде висока ли е потенциалната цена от 450 долара в моментния пазарен климат?

Тагове: