Предишният шеф на PlayStation прогнозира, че ако сегашната тенденция се запази, PlayStation 5 игрите скоро ще имат бюджет от над 200 милиона долара. Според Шон Лайдън, който заемаше поредица от високи постове в компанията, преди да напусне през октомври 2019 г., с всяко поколение цената на гейм разработката се удвоява.

Той припомня, че бюджетът на PlayStation 4 игрите, които е ръководил, винаги е достигал максимум 100 милиона долара, и очаква всяка нова PlayStation 5 игра да струва поне 200 милиона долара – тенденция, която само ще се увеличава. За да се преборят с увеличаващите се разходи, големите компании приемат стратегия за намаляване на риска на техните вложения, която се състои в това ААА игрите все повече да залагат на продължения.

„Това, което се получава, е, че в каталога остават 3 или 4 игри или жанра, които продължават да съществуват, докато разнообразието постепенно изчезва“, казва Лайдън.

Sony действително работи по поредица високобюджетни продължения за PlayStation 5, макар че повечето ще имат версии за PlayStation 4. В този списък влизат очакваната през февруари 2022 г. Horizon Forbidden West на Guerilla games, рейсърът Gran Turismo 7 на Polyphony Digital и следващата God of War Игра на Sony Santa Monica.

Снимка: Sony

Виж още: Сингъл игрите са живи и здрави - и доста по-популярни от мултиплейъра