Sony тихомълком пусна нова ревизия на PlayStation 5, която уж носи съвсем дребни промени, но опитното око на един YouTube потребител веднага разкри нещо любопитно и потенциално неприятно. Остин Евънс разкри, че системата за охлаждане на новата ревизия на PlayStation 5 е значително по-малка от тази на оригиналната конзола. Конструкцията от мед и алуминий е с 16 процента по-лека от предишната и сега тежи 300 грама.

На пръв поглед намаляването на теглото на една конзола винаги е добре дошло, но не и в този случай. Във всяка електронна конфигурация охлаждането е компонент, който извежда горещия въздух далеч от системата. По-големият механизъм извежда повече въздух и го разпръсква по-ефективно, поради което това теоретично винаги е по-доброто решение.

Първите изчисления на Евънс показват, че излизащият от PlayStation 5 въздух сега е с до пет градуса по-топъл. Вероятната причина Sony да направи това е свързана с намаляване на разходите. Освен това PlayStation 5 е на пазара вече почти година и е възможно компанията да е осъзнала, че първоначалният дизайн на конзолата е прекалено консервативен и тромав.

В същото време обаче прегряването е едно от най-честите притеснения сред геймърите. Нещо повече, PlayStation 3 имаше известни проблеми с т.нар. Yellow light of death в оригиналната „дебела“ ревизия на конзолата. Ето защо искрено се надяваме, че инженерите на Sony знаят какво правят и PlayStation 5 ще продължи да бъде забавна и ефективна система.  

Снимка: Austin Evans/YouTube

Виж още: Цялото удоволствие с марката Cyberpunk 2077 ще ви струва над 2000 долара