Call of Duty: Modern Warfare е тук и без изненада играта отново е замесена в скандал. Този път обвиненията са, че шутърът се опитва да пренапише историята и да припише реално американска операция в Ирак, довела до хиляди жертви, на руснаците.

Една от мисиите в Call of Duty: Modern Warfare ни отвежда до място, наречено Highway of Death, като играта твърди, че името е получено, след като по време на инвазия руската армия го е бомбардирала, избивайки опитващите се да избягат.

Проблемът е, че в реалния живот тази магистрала съществува и убийствата са извършени от американската армия.

Към края на първата война в Залива силите на Саддам Хюсеин се оттеглят от Кувейт по магистрала 80, където американски хеликоптери буквално ги заклещват, обстрелвайки безмилостно конвоя. 

Снимките от събитието са толкова грозни, че първоначално американските медии дори не искат да ги публикуват.

Сега мнозина в социалните мрежи обвиняват Call of Duty: Modern Warfare, че допринася за вълната на русофобия и антируска пропаганда, които се ширят в Америка в момента.

В Call of Duty: Modern Warfare има и други препратки към реални събития като атаката в Бенгази през 2012 г. и залавянето на Бин Ладен през 2011 г., но проблемът с магистралата на смъртта е, че е представена със същото си име. Така изведнъж решението на Sony да не продава Call of Duty: Modern Warfare в руския PlayStation Store не изглежда толкова странно.

Виж още: Бъдещето е PlayStation: Sony запази марките PS6, PS7, PS8, PS9 и PS10

Тагове: