Шефът на Xbox в Microsoft Фил Спенсър направи най-мащабното си обещание за запазване на Call of Duty на платформите на Sony досега, като каза по време на интервю за подкаста за технологии и игри Same Brain, че Microsoft възнамерява да запази игрите на конзолите PlayStation „толкова дълго, докато има PlayStation за продажби“.

Бъдещето на Call of Duty е голяма пречка в предложеното от Microsoft придобиване на Activision Blizzard. Разбираемо е, че Sony се притеснява, че Microsoft ще направи огромната хитова поредица ексклузивна за Xbox. Microsoft настоя, че няма такива намерения, но тези ангажименти преди това идваха с някаква времева рамка: през септември например Microsoft гарантира Call of Duty на PlayStation „поне още няколко години след настоящия договор на Sony“. В отговор Sony каза, че текущата времева рамка на офертата е само три години.

Може би Microsoft се сблъсква с по-голяма съпротива от страна на регулаторите, отколкото очакваше, или може би просто шефовете на гиганта се умориха да говорят за това. Каквато и да е причината, Спенсър на практика даде неограничено обещание, докато говори в този подкаст.

„Не вземаме Call of Duty от PlayStation. Знам това със сигурност, това не е нашето намерение“, каза Спенсър. „Нашето намерение не е да правим това и докато има PlayStation за доставки по магазините, ни е смятаме да продължим да доставяме Call of Duty на PlayStation, подобно на това, което направихме с Minecraft, откакто притежаваме това IP.“

„Разширихме местата, където хората могат да играят Minecraft, не ги намалихме и това беше добре. По мое мнение беше добре за общността на Minecraft и искам да направим същото, като мислим за това къде Call of Duty може да излезе през годините.“

Спенсър също засегна темата за Game Pass – друга потенциална точка на спор със Sony, въпреки че не спомена поредицата Call of Duty по име.

„За самия Xbox и играчите, които са инвестирали в нашата конзола, мисля, че най-голямото допълнение, което ще видите, са някои страхотни игри, идващи в Game Pass“, каза Спенсър. „Няма да става дума за изтегляне на игри от други платформи. Искам това да бъде страхотно място за хората да виждат тези игри.“

Това не е правно обвързващ договор, но фактът, че Спенсър е готов да поеме този вид ангажимент публично – и в разгара на множество регулаторни разследвания, – подсказва много силно, че Microsoft е готова да застане зад него. Въпреки известно (до голяма степен символично) отблъскване от Службата за конкуренцията и пазарите на Обединеното кралство и доста нелепия отговор към нея, Спенсър каза, че Microsoft остава уверен, че сделката ще бъде одобрена вероятно преди края на текущата фискална година на компанията, която приключва през юни 2023 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Продължението на Call of Duty: Advanced Warfare идва през 2025 г.