Един от големите въпроси, които възникнаха веднага след закупуването на Bethesda от Microsoft, е дали бъдещите игри на компанията ще излизат за PlayStation конзоли. Липсата на Fallout 5 или на The Elder Scrolls 6 на платформа на Sony със сигурност ще означава много загубени пари, но също така може да има голямо значение за по-големите планове на Microsoft: ако обичате ролевите игри на Bethesda и те са налични само за Xbox, това вероятно ще бъде фактор, когато решавате каква конзола да си купите.

В свое интервю шефът на Xbox Фил Спенсър не казва, че Microsoft ще направи бъдещите игри на Bethesda ексклузивни за Xbox, но намеква, че това би могло да стане. Запитан дали Microsoft ще може да си върне огромната сума от 7.5 милиарда долара, похарчена за покупката, без да продава тези игри на PlayStation конзоли, Спенсър казва категорично „да“.

„Не направихме тази сделка, за да ограничим достъпа на играчите до тези игри. Ако обаче погледнете потребителите и устройствата, които имаме в мрежата на Xbox, PC, xCloud и Game Pass, няма да се наложи да пуснем тези игри на някоя друга платформа, за да си върнем парите“, казва той.

Спенсър вече заяви, че Microsoft ще уважи съществуващите договорки на Bethesda за разработката на PS5 игри, но след това ще решава на парче кои игри за коя система да пусне.

Снимка: Bethesda

Виж още: Краят на една епоха - RIP FarmVille

Тагове: