Нов ден, ново мнение на разработчик за предстоящите конзоли на Sony и Microsoft.

В конкретния случай - на графичен инженер на Crytek и неочаквано крайно мнение.

Крайно, защото в свое интервю за иранската геймърска медия Vigiato Али Салехи твърди, че PlayStation 5 е значително по-добра конзола от Xbox Series X за хората, които разработват софтуер за нея.

Според него на теория Xbox има предимство, но това не означава, че резултатите при конзолата на Microsoft ще бъдат по-добри. Особено през първите няколко години.

По думите му разработката при PS5 се случва много по-плавно и бързо, защото API-то се грижи ексклузивно за новия хардуер на Sony.

Виж още: Излъжете изолацията и вдигнете настроението с тези готини игри

„Разработчиците споделят, че PS5 е най-приятната за работа конзола, на която някога са писали код. Както и такава, на която най-лесно могат да стигнат до пиковата ѝ производителност. Що се отнася до софтуера, писането на код на PS5 е адски опростено, а Sony предлага много готови решения, с които софтуерният разработчик не трябва да се занимава. Като тегля чертата, PS5 е по-добрата конзола.“

В своето интервю Салехи допълва, че заради хардуерната структура на новия Xbox (различни като скорост видове рам, значително по-бавно (от това на PS5) SSD) много трудно някой ще може да извлече дори близо до максимума от 12-те терафлопса, с които Microsoft се бие в гърдите. Все пак същият допълва, че по-късно в рамките на генерация, когато девовете опознаят по-добре хардуера на Xbox Series X, конзолата потенциално ще може да рендва новите игри в малко по-висока резолюция от PlayStation 5.

По отношение на SDD-то на PlayStation 5 инженерът на Crytek споделя: „Microsoft показа (публично) възможността за прехвърляне между отделни игри за 5-6 секунди. Същият процес при PS5 ще се извършва за под 1 секунда (тоест мигновено). PlayStation 5 ще премахне страничката със зареждане (now loading) от игрите“.

Меко казано, любопитни твърдения. Ние сме сигурни, че двете конзоли ще предоставят значителен скок спрямо PS4 Pro и Xbox One X, но коя конзола предпочитате вие?

Тагове: