В друг случай на "само защото можеш, не означава, че трябва" в неделя потребителят PatRyk (@Patrosi73) публикува в X (бивш Twitter) долната снимка, на която се вижда Windows 11, работещ на конзолата Nintendo Switch. По-късно тя беше придружена от видеоклип с работещата операционна система, както и от няколко други части от информацията за инсталацията.

"Учени откриха най-бавното РС и то изглежда така", гласи шеговитото описание.

Инсталираната версия на Windows 11 е версията за ARM с активиран KVM и предвид хардуера на Switch не би трябвало да е изненада, че той не е точно толкова бърз, колкото ARM машините. Всички модели на Nintendo Switch работят с персонализиран процесор NVIDIA Tegra, базиран на Tegra X1, който датира от 2015 г.

Не само Windows 11 е бил създаден и стартиран на тази конкретна конзола, но и версиите на Linux и Steam са били видени и създадени на конзолата с VM инсталации. При опит за стартиране на иначе скромната игра Peggle на конзолата производителността очевидно се затруднява и се забавя до буквално пълзене.

Като се има предвид възрастта на хардуера, е изненадващо, че Windows 11 изобщо успява да работи, което е доказателство за това колко оптимизирани са тези ARM версии на операционните системи.

Наследникът на Nintendo Switch обаче беше потвърден от Nintendo, че ще бъде обявен в рамките на текущата финансова година (преди април 2025 г.) и според съобщенията ще повиши производителността на системата до ниво между PlayStation 4 и Xbox Series S. Въпреки че ще бъде обявен тогава, към момента няма потвърждение за приблизителен прозорец за пускане на пазара.

Снимка: Unsplash

Виж още: PlayStation 6 се планира като най-мощната конзола от своето поколение

Тагове: