Миналата седмица търговската верига Target забрани продажбите на Grand Theft Auto V в магазините си в Австралия. Поводът беше петиция, подписана от 50 хил. души, в която играта е обвинявана, че "насърчава играчите да убиват жени за забавление". В петицията се твърди, че това е поредната игра, която учи момчетата да толерират насилието срещу жени.

Много хора биха изразили известно съгласие с петицията, тъй като насилието срещу жени е важна тема в цял свят. Това обаче не пречи на много други хора да смятат, че едва ли една видеоигра, била тя и пълна с насилие, е ключът към насилието срещу жени. Затова и фенове на играта искат от търговските вериги да забранят Библията.

Със собствена петиция, отново в Change.org, играчите искат да се "премахне Светата Библия - отвратителната книга, която насърчава читателите да извършват сексуално насилие и да убиват жени". Естествено, думите в новата петиция са подбрани, така че да са подобни на тези в оригинала. Така например вътре се казва, че "тази книга смята, че след разнообразни сексуални актове, читателите имат вариантите да убият жена с камъни, да я подпалят, да ѝ отрежат ръцете или да убият децата ѝ".

Докато геймърите и техните противници си чешат езиците, все още не е ясно дали и каква е връзката между видеоигрите и насилието. Все пак е важно да се отбележи, че игрите стават все по-реалистични, което може би трябва да ни накара да се замислим за влиянието им. Това със сигурност няма да стане с обмяна на забрани, били те срещу книгата на някоя религия или хитова видеоигра.

Тагове: