Колекция от прототипи на Steam Deck, на които реално може да се играе, се появи като част от събитие, посветено на стартирането продажбите на джобния компютър за игри в Азия. Снимки на различни модели, представящи еволюцията на преносимите системи, бяха споделени в Twitter от Пиер-Буп Грифе от Valve, член на екипа на Steam Deck, след появата на хитовия хардуер на изложението Tokyo Game Show.

Въпреки че повечето от устройствата са визуално сходни, като всички имат двойка стикове и наклонени предни ръбове, има и някои забележителни разлики между тях. Един модел, видян в средата на гамата, привлече вниманието благодарение на изчистения си дизайн и кръглите тракпадове, напомнящи на тези, представени на вече спрения Steam Controller.

Грифе демонстрира същия модел, работещ с непроверена версия на SteamOS и първоначалните екрани на зареждане на Half-Life 2 (минус всякакъв действителен геймплей), потвърждавайки, че повечето от прототипите все още са функционални. Въпреки че е безспорно естетически най-приятният модел от гамата, Грифе споменава, че неговият по-плосък дизайн „ни научи много за комфорта“ и че Picasso APU в него осигурява само около половината от графичната мощ на персонализирания AMD Aerith APU в окончателния Steam Deck дизайн.

Това е един от първите пъти (ако не и първият), когато сме виждали ранни версии на преносимия модел на Valve да се използват на публично събитие. Някои изображения на прототипи и различни моменти в процеса на проектиране вече са документирани в безплатна електронна книга, пусната от Valve през август 2022 г., въпреки че нито един от моделите, представени в гамата, публикувана от Грифе, не прави реално представяне досега.

Снимка: Pierre-Loup Griffais

Виж още: Вече 5000 игри са съвместими със Steam Deck