GeForce RTX 3090 Ti на NVIDIA ще бъде най-великата графична карта от Ampere серията за геймърите и като такава ще има някои безумни спецификации - и цена.

Според пост от Uniko's Hardware изглежда, че NVIDIA ще хвърли всички сили за своята GeForce RTX 3090 Ti - нов флагмански ускорител, за който се носят слухове от доста време. Новата графична карта ще разполага с чиповете на Micron 'MT61K512M32KPA-21U', които не само работят с по-високи тактови честоти, но също така разполагат с два пъти по-голям капацитет от този, който се предлага в момента на графичната карта GeForce RTX 3090.

NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti се очаква отново да бъде карта от клас Titan. NVIDIA е малко вероятно да използва конвенцията за именуване от RTX 3090 SUPER и да избере нещо друго, като се има предвид, че това е един от техните продукти от най-високо ниво, така че марката „Ti“ има смисъл.

Що се отнася до спецификациите, се очаква 3090 Ti да разполага с GA102 GPU ядро ​​с 10 752 ядра и 24 GB GDDR6X памет. Паметта ще бъде по-бърза благодарение на подобрените матрици от Micron, осигуряващи скорости над 20 Gbps. Цената може да остане същата: 1499 долара. Предишен слух също така заяви, че графичната карта GeForce RTX 3090 Ti ще има TGP от над 400 W. Това е с 50 W повече от съществуващия 3090, което означава, че можем да имаме по-бързи тактови честоти на GPU и VRAM.

Имаше и слух за чисто нов захранващ конектор, който ще дойде във форм-фактор MicroFit, но няма да прилича по нищо на съществуващия конектор. Новият 16-пинов конектор ще бъде готов за PCIe Gen 5.0 и ще поддържа протокола от следващо поколение, който се очаква да бъде въведен на флагманската карта.

Основна промяна за NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti би било добавянето на 2GB GDDR6X модули памет. Работата при 21 Gbps ще изисква повече мощност, а повече мощност се превръща в по-високи температури. Вече видяхме как се повишават температурите на VRAM на графичната карта GeForce RTX 3090 и особено на модулите, представени отзад. Наличието на модули с по-голям капацитет ще означава, че NVIDIA може да включва всички модули от предната страна на дъното (общо 12 модула), което ще доведе до малко по-ниски температури на РСВ и паметта. GeForce RTX 3090 Ti няма да е единствената карта с тези модули с по-висока плътност, тъй като слухът също така споменава GeForce RTX 3070 Ti, която да получи подобна обработка на 2 GB модул. Наличието на чипове памет 21 Gbps по същество би осигурило на картата до 1 TB/s честотна лента.

Що се отнася до пускането на пазара, NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti се очаква да дебютира през януари заедно с RTX 3070 Ti 16 GB. Очаквайте цените на 3090 Ti да бъдат също толкова безумни, колкото и нейните спецификации.

Снимка: Nvidia

Виж още: Новата игра Icarus препоръчва невероятните 32 GB RAM памет и видеокарта, която не можете да намерите