Когато Windows 11 беше представен, Microsoft обяви, че тази операционна система е създадена за геймъри. За съжаление дни след премиерата му това се оказва нежелан дар за мнозина. След като блокира цяла облачна гейминг услуга и доведе до проблеми с Far Cry 6, сега Windows 11 причинява драстичен спад в производителността на процесорите на AMD.

Според пост на сайта на AMD платформата води до спад с 3-5 процента в работата на някои приложения и с до 10-15 процента в игри, които се използват за е-спорт.

Проблемът засяга всички процесори на AMD, които поддържат Windows 11. Става въпрос за десетки модели, включително AMD Ryzen 5 5600X, който се счита за един от най-добрите процесори за гейминг. AMD твърди, че отчита голям скок в латентността на L3 кеша, което означава, че процесорът обработва по-бавно данните, съхранявани в основната системна памет. Що се отнася до засегнатите е-спорт заглавия, това са игри като CS:GO и DOTA 2, които натоварват повече процесора, отколкото видеокартата. Спад с до 15 процента може да са забележи лесно, особено ако играете с 60 fps и по-малко.

Другият проблем с процесорите на AMD е, че заради Windows 11 те не разпределят правилно задачите към най-бързите ядра. Това става най-видимо при процесори с 8 и повече ядра, но и тези с 6 и по-малко не са защитени. AMD и Microsoft обявиха, че вече работят по някакво решение.

Снимка: AMD

Виж още: 17-годишен разби изискването за Facebook акаунт при Oculus Quest 2