Хакери са проникнали в сървърите на игралния гигант Electronic Arts, издателя на Battlefield, FIFA и The Sims, и са откраднали сорс кода на игри и свързани вътрешни инструменти и енджини, научи Motherboard.

„Имаме пълната способност да експлоатираме всички услуги на EA“, твърдят хакерите в различни публикации на подземни хакерски форуми, разглеждани от Motherboard. Източник с достъп до форумите, някои от които са заключени от публичен изглед, е предоставил на Motherboard скрийншотове на съобщенията.

В тези публикации на форума хакерите казаха, че са взели сорс код за FIFA 21, както и код за нейния мутиплейър сървър. Хакерите също заявиха, че са получили сорс код и инструменти за енджина Frostbite, който задвижва редица EA игри, включително Battlefield. Друга открадната информация включва собствени EA комплекти за разработване на софтуер (SDK) - пакети код, които могат да направят разработването на игри по-рационализирано. Като цяло хакерите казват, че разполагат със 780 GB данни, и ги рекламират за продажба в различни подземни форуми за хакерски форуми.

EA потвърди пред Motherboard, че е претърпяла кражба и че информацията, изброена от хакерите, е била действително открадната.

„Разследваме неотдавнашен инцидент с проникване в нашата мрежа, при който беше откраднато ограничено количество сорс код на играта и свързаните с него инструменти“, заяви говорител на EA пред Motherboard. „Няма достъп до данни за играчи и нямаме причина да смятаме, че съществува риск за поверителността им. След инцидента вече направихме подобрения в сигурността и не очакваме последици за нашите игри или бизнеса ни. Работим активно със служители на реда и други експерти като част от това продължаващо криминално разследване.“

Заедно с публикациите си във форума хакерите споделиха малка селекция от екранни снимки, в които се твърди, че демонстрират достъпа си до данни на EA, но не са разпространили публично нито един от пакетите вътрешните данни.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Ако имате този iPhone, сърцето ви може да бъде изложено на риск