Компютърните игри стават все по-преносими. Миникомпютрите като новия One i300 на Corsair са на мода, както и стриймингът на компютърни игри към мобилни устройства или телевизори. Steam Deck на Valve е рекламиран да бъде ново изживяване за преносими компютърни игри и вече предизвика известна конкуренция.

AyaNeo е компания, която изглежда гледа по-високобюджетно на преносимите компютри за игри. Линията ѝ от устройства прилича много на Steam Deck, като също изглежда много подобна на Nintendo Switch. Широк екран в центъра с контролери, включващи аналогови стикове, d-pad и лицеви бутони от двете страни са допирните точки, но има огромна разлика в конструкцията между двете, а също и в цената. AyaNeo 2021 Pro например включва AMD Ryzen 7 4800U CPU с 1 TB SSD и също струва 1315 долара. За сравнение Steam Deck се очаква да се предлага с максимален капацитет на паметта от 512 GB на цена от 649 долара, когато бъде пуснат през февруари.

През февруари ще бъде пусната и новата преносима РС гейминг система от висок клас на AyaNeo, която се казва AyaNeo Next Advance. Тя е истинска стъпка напред, като има Zen3 Ryzen 5800U и 2 TB място за съхранение и е само малко по-скъпа - 1345 долара. На всичкото отгоре има 16 GB RAM, 7-инчов екран с висока яркост, персонализирани джойстици с магнитни сензори, за които AyaNeo твърди, че ще премахнат проблемите с дрифта, активиране с пръстови отпечатъци и други. Дори е съвместим с Wi-Fi 6E, ако имате рутер, който може да го поддържа. Тя също така работи със собствен софтуер Aya Space, макар че подобно на Steam Deck изглежда, че може да бъде включена и използвана като нормален компютър с Windows през USB C порта. Освен това това е наистина красиво изглеждащ първокласен модел.

Чипът Zen 3 трябва да направи AyaNeo Next Advance много силна от страна на процесора, а това допълнително SSD пространство е безценно при днешните по-големи AAA игри. Дали всичко това ще направи системата да си струва при цена със 700 долара повече от обикновения Steam Deck, остава да видим.

Продуктовата страница AyaNeo изброява няколко спецификации за това, как Next Advance е тествана и работи от компанията с различни игри. Изглежда се говори за консумация на енергия от 4100 mAh батерия, която може да работи с игри между 2 и 6 часа. Въпреки че цифрите са много неясни без много информация, това показва, че Cyberpunk 2077 работи при 30 FPS, макар че бихме искали да видим това в действие.

AyaNeo Next Advance в момента е достъпна за предварителна поръчка на уебсайта на AyaNeo, като се очаква да излезе в края на февруари.

Снимка: AyaNeo

Виж още: Nintendo DS е конзолата, която геймърите най-много искат да видят в модерен вариант

 

Тагове: