Horizon: Zero Dawn още не е излязла за РС, но вече разбуни духовете. Някогашният PlayStation 4 ексклузив е на върха на класацията за най-продаваните заглавия в Steam на база на предварителните заявки и едва ли това ще се промени, след като играта излезе на 7 август.

За PlayStation 4 геймърите играта не е новост и те вече очакват нейното продължение Horizon: Forbidden West през 2021 г. РС геймърите обаче очевидно са във възторг.

И има защо. Ексклузивите са безспорно най-силният коз в стратегията на Sony. Те помогнаха на PlayStation 3 да се възстанови от слабата премиера и на PlayStation 4 да се възползва от грешките на Microsoft. Подобно на Nintendo, марката PlayStation винаги е пазена много зорко.

Но появата на Horizon: Zero Dawn за РС е добра индикация за пътя на Sony оттук насетне. Да, някой би казал, че подобен ход намалява мотивацията да си купите PlayStation конзола, но Horizon: Zero Dawn вече е на 3 години и вероятно заради нея не се продават много нови системи. Портът за РС не само позволява на Sony да изкара още малко долари, но и показва на огромен брой РС геймъри новата поредица. И кой знае – може би това ще бъде достатъчно, за да ги накара да си купят PlayStation 5, когато дойде време да играят нейното продължение.  

Снимка: Playstation

Виж още: Нов скоростен интернет рекорд прехвърля 50 Ultra HD Blu-ray диска за секунда