Nintendo заведе дело срещу две от най-големите онлайн хранилища за ромове за ретро конзоли. Японският гигант, който е известен с това, че ревниво пази интелектуалната си собственост, иска затварянето на сайтовете LoveROMS.com и LoveRETRO.co. Те са едни от най-популярните сайтове за сваляне на ромове за емулатори за 8-, 16- и 32-битови конзоли като NES, SNES, Nintendo 64 и др.

Според Nintendo дейността на LoveROMS.com и LoveRETRO.co води до щети за милиони долари - доста условно изказване, предвид че компанията вече не предлага услугата "Виртуална конзола" за Switch, така че много потребители не могат да си купят старите игри честно и почтено, дори и да искат.

Сайтовете са особено полезни за ретро геймъри и ентусиасти, защото предлагат заглавия, които вече или трудно се намират, или струват баснословни суми на физически носители. Проблемът в случая е, че и двата сайта се хостват в щата Аризона, което ги прави лесна плячка за адвокатите на Nintendo. Страниците се поддържат от някой си Джейкъб Матиас и компанията Mathias Designs LLC, но не са комерсиални.

Според Nintendo освен ромове там се предлагат още BIOS файлове за емулатори, както и се ползват запазени марки и лога.

"Обвиняемите не са обикновени геймъри, а добре смазана машина, която познава отлично интелектуалната собственост на Nintendo и гейм индустрията като цяло", пише в иска.

Заплашително наистина.

Тагове: