Sony уведоми всички PlayStation 4 разработчици, че всички нови игри, които те предоставят от 13 юли нататък за конзолата, трябва вече да бъдат съвместими с PlayStation 5. Това означава, че всички PlayStation 4 игри, получени от Sony след средата на юли, технически ще имат пълна съвместимост с новата конзола на компанията, макар че е задача на всеки разработчик да осигури тази съвместимост.

Документ, до който се е добрал Eurogamer, показва, че всеки разработчик трябва да даде писмено уверение, че играта му е тествана за съвместимост с PlayStation 5 хардуер. Това изискване е било добавено в края на април в нова версия на наръчника за разработка на PlayStation 4 игри.

Същият документ разкрива подробности за това, какво всъщност означава „съвместимост“. Дадена игра ще бъде обявена за съвместима с PlayStation 5 само ако нейният код върви без проблем на следващото поколение конзола на Sony, като осигурява същите функции на PlayStation 5, каквито има за PlayStation 4. Така например разработчик не може да маркира своята игра като PlayStation съвместима, ако тя не поддържа даден режим на новата платформа.

Съгласно сегашния срок първите PlayStation 4 игри, които ще имат съвместимост с PlayStation 5, са двата ексклузива The Last of Us Part II и Ghosts of Tsushima, които се очакват съответно в края на юни и началото на юли.  

Виж ощеНови завладяващи 24 минути геймплей от The Last of Us Part II за PS4 (ВИДЕО)