PS5 определено ще бъде една много интелигентна конзола. Невероятният SSD диск гарантира мигновен лоудинг на игрите, връщайки ви веднага в нивото на играта, която сте оставили за момент. Разширените възможности за ray-tracing вероятно ще направят игрите визуално пиршество, като възпроизвеждат реалистична и динамична светлина в сцените. Нещото, за което обаче още не сме чували много, са възможностите на PS5 за употреба на изкуствен интелект.

Научихме, че PS5 използва AI, за да се учи от играчите и да се развива, като дори има вграден интелигентен гейм асистент. Изглежда обаче, че новостите в конзолата не свършват дотук. Съвсем скоро Gaming INTEL разкри информация за нов откритие на Sony, озаглавено Dynamic Music Creation in Gaming.

Този нов патент за динамична музика е предназначен да използва „емоционални метаданни“, за да предизвиква реакции у играча по време на игра. И в момента има много красиви музикални творби, създадени специално за игри - просто чуйте емблематичните парчета от The Last Of Us, Metal Gear Solid или Skyrim. Но Dynamic Music Creation определено извежда нещата на следващото ниво.

Тази функция ще композира музика в реално време, използвайки няколко основни мотива, за да създаде „музикална композиция въз основа на елементите в играта и емоциите на играчите“.

За пример можем да дадем сцена от популярната игра Skyrim. Ако решите да взаимодействате с друг герой, например вашата вярна помощничка Лидия, може да чуете нежно музикално произведение, създадено на момента, което ще стане постоянна тема на Лидия.

Ако по време на битка Лидия бъде ранена, новата технология ще отрази веднага тази промяна, като редактирана версия на темата на Лидия ще замести съществуващите звуци по време на схватката, за да ви привлече вниманието. Вероятно това ще докосне сърцето ви и ще ви подтикне да ѝ помогнете.

Трябва да подчертаем, че това е патентна технология и не е гарантирано да се появи веднага, защото това не е първият път, когато екипът за игри на Sony създава техника за запис на емоции. По-рано тази година източници, близки до Sony, съобщиха за робот компаньон за PlayStation 5, чиято основна функция е да чете емоционалните изблици на играчите.

Виж още: С PS5 контролера ще усетите всяка капка дъжд

 

Тагове: