Графичният процесор GeForce RTX 4090 D на NVIDIA е на път да бъде пуснат на пазара в Китай през следващата година и неизбежно изплуваха още някои спецификации от профила MEGAsizeGPU.

Както стана ясно миналата седмица, графичният процесор GeForce RTX 4090 D Gaming на NVIDIA идва в китайския гейминг сегмент. Графичният процесор, който е разработен според американските разпоредби, ще бъде леко съкратен вариант на оригиналния RTX 4090, който беше ограничен в страната заради рейтинга си TPP (Total Processing Performance), надвишаващ 4800 точки.

Този инструмент за оценка е разработен от търговските власти на САЩ, за да се гарантира, че Китай няма да получи достъп до усъвършенствани чипове, които могат да се използват за осигуряване на предимство в областта на изчислителния изкуствен интелект. Това означава, че NVIDIA ще трябва леко да се откаже от спецификациите на GeForce RTX 4090, за който също се съобщава, че използва нов графичен процесор Ada Lovelace SKU. Този нов SKU е известен като AD102-250 и е съкратена версия на GPU AD102-300, който получихме в RTX 4090.

Въз основа на най-новата информация изглежда, че разполагаме с малко повече подробности относно тактовата честота на този конкретен графичен процесор. Твърди се, че графичният процесор NVIDIA GeForce RTX 4090 D разполага с базова тактова честота от 2280 MHz, която е с 45 MHz по-висока от тази на RTX 4090, а тактовата честота на усилване е оценена на същите 2520 MHz. Все още няма информация относно конфигурацията на ядрото или спецификациите на паметта, но картата вероятно ще запази 24 GB GDDR6X памет с над 1 TB/s пропускателна способност и TGP от над 400 W.

По-важното е, че MEGAsizeGPU заявява, че графичният процесор NVIDIA GeForce RTX 4090 D все още е на път да се появи. Сега, въпреки някои остри изказвания на министъра на търговията на САЩ наскоро, изглежда, че NVIDIA работи с американските власти и се уверява, че най-новите им графични процесори за Китай са напълно съвместими с най-новите правила и разпоредби. Що се отнася до цените, предстоящият геймърски графичен процесор ще бъде на цена, подобна на тази на предишния модел RTX 4090, с препоръчителна цена от 12 999 юана, което в крайна сметка е близо до 1800 долара.

Снимка: Unsplash/Nvidia

Виж още: NASA ще затвори четирима изследователи в симулирана марсианска база за една година