Като част от презентацията на NVIDIA, обявяваща новото семейство GeForce RTX 4060, стана ясно, че два от три модела могат да имат проблеми с капацитета на VRAM за някои заглавия, когато играят с максимални настройки.

Тъй като GeForce RTX 4060 и GeForce RTX 4060 Ti стартират с 8 GB VRAM (RTX 4060 Ti ще получи модел с 16 GB през юли), вътрешните 1080p бенчмаркове на NVIDIA за A Plague Tale: Requiem и Resident Evil 4 Remake бяха изтъкнати като две игри, тествани с предварителна настройка High, за разлика от всичко, настроено на максимум.

NVIDIA отбеляза, че това е причината за съществуването на по-скъпата GeForce RTX 4060 Ti 16GB (499 срещу 399 долара) за потенциални клиенти, които търсят решение, при което не се налага да се бъркат в настройките. Що се отнася до спецификациите, единствената разлика между RTX 4060 Ti 8GB и 16 GB е увеличаването на капацитета на VRAM.

Тъй като капацитетът на VRAM е гореща тема в общността на компютърните геймъри, където има силен консенсус, че 8 GB не са достатъчни за 2023 г., струва си да се има предвид, че на пазара на масовите графични процесори става въпрос за балансиране на производителността, разходите и общите характеристики.

Въпреки че специализираните сайтове правят бенчмаркинг на всички графични процесори, използвайки максимални или близки до максималните настройки в игрите, ако играете на по-масов графичен процесор с резолюция 1080p - каквато е резолюцията, към която е насочена предстоящата линия GeForce RTX 4060, - играта с визуалните настройки е част от процеса. Най-често можете да получите значително увеличение на производителността в игрите, без да жертвате много от визуалната достоверност. Например намаляването на детайлността на сенките от Ultra на High може да повиши кадрите в секунда и да изглежда приблизително идентично.

Все пак, тъй като GeForce RTX 3060 стартира с 12 GB VRAM, е разочароващо, че ограничението от 8 GB ще бъде нещо обичайно за масовите графични процесори през следващите няколко години. За предстоящото пускане на пазара на масовия Radeon RX 7600 на AMD изтичането на информация също сочи, че масовият графичен процесор RDNA 3 също разполага с 8 GB VRAM.

Като прибавим и 8 GB VRAM на масовия и впечатляващ Intel Arc A750, ето докъде сме стигнали, когато става въпрос за достъпни графични процесори, които не са силно намалени графични процесори от по-висок клас като Radeon RX 6700 XT. Колкото и да е хубаво да видим, че GeForce RTX 4060 и RTX 4060 Ti стартират с цени, които са същите или по-ниски от тези на предишното поколение, черешката на тортата би била да ги видим да пристигат с 12 GB или 16 GB VRAM.

От друга страна, с огромното увеличение на L2 Cache и новите технологии като базираните на изкуствен интелект невронни текстури, които могат да намалят размера на текстурните файлове 16 пъти, без да жертват качеството, и GeForce RTX 4060, и RTX 4060 Ti 8GB могат да бъдат в много по-добра позиция след няколко години, отколкото сегашните тенденции биха могли да предскажат.

Снимка: Unsplash

Виж още: Генеративният изкуствен интелект може да замени 300 милиона работни места

 

Тагове: