Геймингът е любимо хоби на милиони вече почти 50 години и в този период получихме много легендарни платформи от конзолите пионери на Atari през NES и PlayStation 2, та чак до Nintendo Switch. Затова изглежда малко странно и почти обидно, че наградата „Най-добър геймърски хардуер на всички времена“, връчена на тазгодишното издание на наградите Golden Joystick, отиде при персоналния компютър.

Три от останалите платформи в топ 5 – 16-битовата класика SNES, оригиналният PlayStation и най-продаваната конзола на всички времена PlayStation 2, са значително по-достойни претенденти с идентичност, стотици култови ексклузиви и десетки милиони верни фенове. За несериозния подход към номинациите говори и фактът, че в топ 5 влиза още PlayStation 4, която безспорно е най-слабата от конзолите на Sony, макар най-вероятно да бъде надмината в бъдеще от сегашния PlayStation 5.

Нещо повече, вземането на персоналния компютър като една унифицирана платформа е откровено погрешно, защото съвременното РС има толкова общо с революционния компютър на IBM от 1982 г., колкото и с домашния тостер. Всъщност единственият свързващ елемент между стотиците компютърни конфигурации, които може да откриете, са клавиатурата, мишката и мониторът.

Наградата бе приета от шефа на Valve Гейб Нюъл, който със сигурност няма нищо против това, че Sony и Microsoft продължават да пускат свoите бивши ексклузиви в Steam, докато техните актуални конзоли се превръщат в най-безличното и РС-подобно поколение в историята.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Diablo Immortal изглежда като всичко, което бихте искали от Diablo на телефона (ВИДЕО)

 

Тагове: