Като изключим няколко Java игри и еднократни опити като Uncharted: Fortune Hunter, не сме виждали много PlayStation заглавия на мобилния фронт. Това обаче може да се промени скоро, след като стана ясно, че Sony търси ръководител за PlayStation Studios, чиято задача ще бъде да пренесе някои от най-популярните PlayStation поредици на мобилно устройство. Проектът се описва като дългосрочен с продължителност до пет години.

През годините Sony правеше плахи опити да свърже марката PlayStation с телефони, но без голям успех. Като изключим малко познати на средния геймър заглавия като God of War Betrayal, най-амбициозният продукт в това отношение е култовият Xperia Play - истински опит за създаването на PlayStation телефон, който бе изпреварил времето си и се оказа комерсиален провал.    

Не е трудно да разберем защо Sony иска да засили мобилната си PlayStation стратегия. Тя може да доведе марката PlayStation до много по-широка аудитория и да се възползва от финансовите ползи на микротранзакциите. Хитове като Fortnite, PUBG и Roblox дължат много от успеха си на мобилните геймъри. Разбира се, предизвикателството се състои в правилния формат на прехода. Самите игри трябва да бъдат адаптирани за мобилни устройства, без да загубят онова, което ги прави специални на вашата конзола и лесно ще се провалят, ако изглеждат евтини и лакоми портове.

Снимка: YouTube

Виж още: Полша направи Minecraft сървър за учениците у дома