В момента магазините за приложения на Apple и Google вече са пълни с игри с режими battle royale, които са повече от "вдъхновени" от хитовете PlayerUnknown’s Battlegrounds и Fortnite. В общи линии, при мобилните игри царува законът на джунглата, но две от по-известните копия на онлайн шутърите вече ще трябва да доказват в съда къде преминава границата между вдъхновението и кражбата.

Компанията PUBG Corp., която управлява PlayerUnknown’s Battlegrounds, е завела дело срещу китайския гейм гигант NetEase, който пък издава не една, а цели две игри - Rules of Survival и Knives Out - за които PUBG счита, че копират твърде безсрамно нейното творение.

При това не става въпрос само за геймплей, а и за маркетингова стратегия, използваща термини от вселената на PUBG. Заедно с това, обвинението е още, че "сгради, пейзажи, превозни средства, оръжия, облекла и геймплей елементи" са прекалено подобни.

PUBG Corp. дори добавя, че в YouTube има клипове, в които геймъри играят въпросните две игри и погрешно или умишлено ги наричат PUBG, с което подвеждат зрителите. Искането е категорично - и двете игри да бъдат извадени незабавно от дигиталните магазини, както и да бъдат заплатени обезщетения.