Церемонията по раздаването на тазгодишните Game Awards ни зарадва с множество страхотни трейлъри. Няма да крия, че най-много ме развълнува краткия тийзър за продължението на една от любимите ми поредици - Dragon Age. Той беше придружен със специален блогпост на страницата на Bioware. В него Марк Дара, изпълнителен продуцент на компания, пише: “За момента няма да споделяме каквито и да е било детайли, но мога да ви кажа, че изграждаме нов екип около ядро от Dragon Age ветерани - хора, които са работили по Dragon Age, Jade Empire и дори някои, с които съм работил от времето на Baldur’s Gate. Докато моят личен фокус беше върху Anthem, остатъка от екипа работи здраво по изследване на начини как да доведем начина на разказване на Bioware на следващото ниво”.

Тийзърът не разкрива дата на излизане или много подробна информация за следващата игра. Ако слуховете са верни, Dragon Age 4 няма да излезе преди 2021 г. Разбира се, имам своите спекулации какво ще се случи в новата част. Предупреждавам, следват малко спойлери за излезлите до сега Dragon Age игри. Ако искате да ги пропуснете спрете да четете след видеото.

Клипът показва две изключително важни неща. Тийзърът започва с детайлни кадри на появилата се в Dragon Age 2 статуетка от т.нар. червен лириум. Обикновеният лириум е минералът, от който се създава синтетичната “мана” за магьосниците във вселената, а червеният му еквивалент е заразен от силата на т.нар. Blight, който даркспоуните и архидемона (Dragon Age: Origins) носят със себе си. Ефектът от червения лириум е пагубен, както е демонстрирано в последните две игри от поредицата.  Фактът, че той изобщо съществува, че той може да бъде заразен от проказата на the Blight, ясно демонстрира, че минералът по някакъв начин е жив. В DLC-то към Dragon Age: Inquisition, The Descent, това се потвърждава чрез представянето на титаните.

Изглежда Dragon Age 4 ще развие връзката между червения лириум, титаните и древните елфически богове, която бе разкрита в Dragon Age: Inquisition и DLC-тата й. За това подсказва и финалът на тийзъра. Познат глас се включва с думите “Сигурно имаш много въпроси”. Това е елфическият магьосник Солас - изненадващият злодей, разкрит на финала на Dragon Age: Inquisition. Разбира се, феновете го познават под съвсем друго име - Фен’Харел, The Dread Wolf - древен елфически бог, който е откъснал реалния свят от този на магията (The Fade). Напълно възможно е в тази игра да се разбере, дали заразата на The Blight е донесена в света от богинята Андурил, както се споменава в елфически легенди, а също и дали Черният град в The Fade е падналият под заразата легендарен Арлатан. Теорията гласи, че Фан’Харел е заключил в него елфическите богове, за да спаси народа си. Но, разбира се, всичко се е объркало по злокобен начин.

Хаштагът #TheDreadWolfRises е недвусмислена следа, че ще трябва да се изправим срещу самия Фен’Харел в следващата игра. Изигралите Trespasser вече знаят какъв е неговия план и как той може да унищожи света на Тедас. Съмнявам се обаче войната в следващия Dragon Age да е толкова черно-бяла. Поредицата има навика да ни изненадва с внезапни обрати и богата история, която все още не сме разшифровали напълно. 

Тагове: