Според проучване на състоянието на гейм индустрията, проведено от GDC, PS5 излезе начело като предпочитана конзола сред разработчиците на видеоигри.

Проучването събра данни от повече от 3000 разработчици от цял свят и установи, че PC оглавява класацията с гласовете на 58% от гласувалите. PS5 обаче се представи силно, като се класира на второ място с 44% от гласовете, следван от Nintendo Switch с 38%.

Серията Х и S на Xbox от Microsoft остава в задната част на подреждането с 30%, въпреки че има и голям интерес към VR технологията, която взе 27% от гласовете. Не е изненадващо, че PS4 и Xbox не се справят твърде добре, като по-старата машина на Sony е взела 12%, а конзолата от последното поколение на Microsoft е 13%.

В дъното на подреждането попаднаха облачните платформи Google Stadia и PlayStation Now с 6% и 4% гласове съответно.

И накрая, по отношение на бъдещите проекти и за каква конзола се разработват те, PS5 излезе начело за домашни конзоли с 27 процента от общите гласове, последвани от Xbox Series Х/S с 24%. Подобни резултати дават увереност, че в следващите месеци ще започнем да виждаме повече net-gen заглавия - нещо, което в момента силно липсва на пазара.

Снимка: Sony

Виж още: Цялото удоволствие с марката Cyberpunk 2077 ще ви струва над 2000 долара

 

Тагове: