Всички знаем, че ААА игрите струват много пари, но е рядко студио да обяви предварително пълния бюджет, който влага в свое ново заглавие.

Точно това направи студиото Eidos Montreal, разкривайки пълния бюджет на предстоящата Shadow of the Tomb Raider. Шефът на студиото Дейвид Анфоси споделя, че разходите по създаването на играта  са между 75 и 100 милиона долара, но в тях не влиза рекламата.  За нея са заделени още 35 милиона долара, което означава, че общо новото приключение на Лара Крофт ще струва на Square Enix до 135 милиона долара.

“Определено има напрежение и не можем да го избегнем. Тези пари обаче ни дават възможност да се подготвим добре, да тестваме всичко и да намалим риска”, казва той.

Ако разход над 100 милиона долара за създаването на видеоигра ви се струва много, ще бъдете прави.  В същото време обаче това не е непозната за гейминга цифра. Всъщност, съществуват доста ААА игри с много по-голям бюджет. GTA V струва 265 милиона за разработка и маркетинг, а ММО-то Star Wars: The Old Republic излезе на ЕA почти 200 милиона долара.