Следващото поколение конзоли може би е по-близо, отколкото си мислехме, поне за феновете на Xbox. Днес източникът TheGhostofHope предаде слух от надеждни източници, че следващата конзола Xbox може да бъде пусната на пазара в края на 2026 г. - много по-рано, отколкото повечето анализатори и фенове прогнозираха, с Call of Duty като заглавие в деня на премиерата ѝ.

Това не е първият път, когато чуваме за потенциална премиера на конзолата в края на 2026 г. YouTube каналът RedGamingTech за първи път съобщи за този слух през декември 2023 г., като добави, че Microsoft може да избере процесор AMD Ryzen Zen 5, тъй като Zen 6 няма да бъде пуснат навреме. В този доклад също така се предполага, че Microsoft ще се откаже от стратегията за двойни версии, използвана това поколение със сериите S и X, и вместо това ще избере една версия.

Целта е Microsoft да се опита да повтори най-успешното досегашно поколение Xbox на Microsoft - Xbox 360, което беше пуснато на пазара цяла година преди PlayStation 3 на Sony и се възползва от предимствата на тази стратегия. Към 2014 г. от Xbox 360 са продадени 84 млн. бройки, докато от оригиналната конзола са продадени само 24 млн. бройки, а Xbox One се спря на около 58 млн. бройки. В момента дуото Series S и X е с малко над 27 млн. бройки.

Да излезеш преди основния си конкурент на пазара на конзоли е рискована тактика, но тя е и една от малкото, с които разполага Microsoft, тъй като в момента изостава значително в продажбите на конзоли. Интересно е, че президентът на Xbox Сара Бонд наскоро заяви, че Microsoft е фокусирана върху постигането на най-големия технически скок в историята с конзолата от следващо поколение.

За да постигне това, Microsoft изглежда се отказва от ревизия в средата на поколението (за разлика от Sony, която се очаква да пусне PS5 Pro по-късно тази година, а анонсът може би ще бъде направен през следващите няколко седмици), за да съсредоточи всичко върху мощна конзола от следващо поколение, която ще бъде пусната в края на 2026 г. Тъй като е малко вероятно Sony да успее да предложи своя PlayStation 6 преди 2027 г. или дори 2028 г., Microsoft ще може да намали цените, за да запази конкурентоспособността си. В някакъв момент е вероятно и обновяване на следващия Xbox в средата на бъдещото поколение, за да се отговори на факта, че PS6 неизбежно ще бъде по-мощен, ако бъде пуснат година или две по-късно.

NPU и AI вероятно ще играят ключова роля в начина, по който Сара Бонд ще изпълни обещанието си, макар че е твърде рано да се обсъждат конкретните подробности. Дори ако прозорецът за пускане на пазара в края на 2026 г. се окаже верен, дотогава има още две години и половина и много неща могат да се променят.

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха супербърза 6G връзка чрез изкривени светлинни лъчи

Тагове: