Т.нар. loot crates са квалифицирани като хазарт в Белгия и ако издатели и разработчици не ги извадят от игрите си, ще бъдат заплашени с глоби и дори затвор.

Според белгийското министерство на правосъдието максималните санкции за такова провинение са до пет години затвор и глоба до 800 000 евро. Ако се установи, че по някакъв начин хазартните практики са засегнали деца, наказанията могат да се удвоят.

Решението идва след мащабно разследване на властите, в което са уличени конкретно FIFA 18, Overwatch и Counter-Strike: Global Offensive.

Teзи кутии ocигypявaт paзлични гeймплeй и козметични бoнycи нa игpaчитe и ce пeчeлят нa cлyчaeн пpинцип. Taĸa гepoят ви мoжe дa пoлyчи пoвeчe тoчĸи издpъжливocт, пo-мoщнo opъжиe или дpyгo cпeциaлнo yмeниe ĸaтo тoвa дa лeĸyвa нaмиpaщитe ce близo дo нeгo cъoтбopници. Обикновено те мoгaт дa ce ĸyпyвaт c виpтyaлнa вaлyтa, нo cъщo тaĸa и c peaлни пapи. Haличиeтo нa миĸpoтpaнзaĸции мoжe peaлнo дa oпopoчи игpaтa, тъй ĸaтo нямa пpeчĸa чoвeĸ дa зaплaти гoлямa cyмa и тaĸa дa пoлyчи пpeдимcтвo, ĸoeтo щe e нeдocтъпнo зa ocтaнaлитe.

Миналата седмица Нидерландия също реши, че кутиите в някои игри са основно хазарт, и призовава издателите да ги премахнат до средата на юни, докато страни като Великобритания и Нова Зеландия обявиха, че те не са хазартен елемент. Редица законодатели в САЩ въведоха регулации относно кутиите, за да ограничат достъпа на непълнолетни. Междувременно в отговор на противоречията ESRB добави етикет "Покупки в играта" на кутийката на игрите, които имат някаква покупка по време на игра.

За разлика от Холандия, Белгия не е въвела краен срок за промените, за които призовава. Вместо това министерството казва, че иска да започне диалог между разработчиците и властите.

Тагове: