Sony Interactive Entertainment обяви, че ще придобие разработчика на DestinyBungie - за 3.6 милиарда долара.

GamesIndustry.Biz съобщава, че след сделката Bungie ще се управлява като „независимо дъщерно дружество“ на SIE и ще остане мултиплатформено студио с опцията за „самоиздаване и достигане до играчите там, където решат да играят“.

Bungie се прочуха като създателите на Halo, но след като станаха независимо студио, фокусираха усилията си върху Destiny: комбинация от FPS и RPG онлайн игра, където играчите могат да изследват галактиката като Пазители на светлината. Компанията работи и по ново IP.

„Имаме силно партньорство с Bungie от началото на поредицата Destiny и не бих могъл да бъда по-развълнуван да приветствам официално студиото в семейството на PlayStation“, казва президентът на SIE и изпълнителен директор Джим Райън.

В официалната публикация в блога на PlayStation Райън започва с потвърждаването на независимостта на Bungie. „Искам да бъда много ясен пред общността, че Bungie ще остане независимо и мултиплатформено студио и издател.“ Райън също така казва, че Bungie ще „седи редом с организацията на PlayStation Studios“, където двете групи ще си сътрудничат. Според блога това означава също, че и PlayStation Studios ще получи достъп до собствените инструменти на Bungie.

В отделна публикация в блога Bungie описва подробно какво означава придобиването за компанията, наричайки SIE „партньор, който безусловно ни подкрепя във всичко, което сме, и който иска да ускори нашата визия за създаване на забавления, обхващащи много поколения, като същевременно запазва креативната независимост, която тупти в сърцето на Bungie“.

Bungie потвърждава, че запазва способността си да издава и разработва игри независимо, дори и след придобиването, както и че се ангажира да поддържа игри и общности, „където и да решат да играят неговите заглавия“.

Това е шестото придобиване на Sony от 2021 г., въпреки че повечето от придобиванията на студиа са студиа с дълга история с PlayStation, като BluePoint и Housemarque, или екипи за поддръжка и специализирани студиа като Nixxes и Valkyrie Entertainment.

Докато Destiny 2 беше силно популяризирана заедно с PlayStation с ексклузивни бонуси за играчи в екосистемата, историята на Bungie е преплетена в PlayStation, Xbox и PC и компанията се надява да остане мултиплатформена след сделката.

Снимка: Bungie

Виж още: Следващите три Call of Duty са сигурни за PlayStation