Не е необичайно производителите на конзоли да разкриват обновен модел в средата на едно поколение, който се отличава с различен дизайн и/или по-малки чипове за по-добра топлина. Нередактирана правна документация обаче ни дава подробен поглед върху предстоящите освежавания на Xbox Series S и Series X на Microsoft.

Федералната комисия по търговия на САЩ качи нередактирани документи от Microsoft, показващи обновения Xbox Series S (с кодово име Ellewood) и обновения Xbox Series X (с кодово име Brooklin). Оттогава документите са редактирани, но не и преди потребителите на X и медиите да грабнат изображенията.

Като начало имаме поглед към обновената серия X на Xbox, която този път е с цилиндричен дизайн. Новата конзола няма да има дисково устройство, но предлага 2 TB вътрешна памет и 6 nm чип за намалена консумация на енергия (от 7 nm). Цената на конзолата ще бъде 499 долара, което съответства на цената на настоящата Series X.

Междувременно обновеният модел Xbox Series S изглежда идентично с настоящата конзола Series S. Но Microsoft ще предложи 1 TB вътрешна памет (в сравнение с 512 GB). Ревизираната машина очевидно ще се продава на същата цена от 299 долара като настоящата конзола.

Двете конзоли ще имат и общи Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6E и чисто нов контролер за 69 долара с кодово име Sebile. Този контролер ще разполага с акселерометър (обикновено използван за жироскопично управление), както и с поддръжка на Bluetooth 5.2, по-тихи бутони и стикове и функционалност "повдигане за събуждане".

И накрая, нередактираните документи сочат обявяване през юни/юли 2024 г., последвано от пускане на обновената Xbox Series S през август 2024 г. и на обновената Xbox Series X през октомври. Новият контролер ще бъде пуснат на пазара през май 2024 г. В документите на Microsoft се споменава и за промоция за "черен петък" през 2024 г. на стойност 199 долара за настоящия модел Xbox Series S с 512 GB.

Така или иначе, малко сме разочаровани, че в обновената серия X на Xbox ще отпадне дисковото устройство. Освен че за физическите дискове на Xbox Series се изисква дисково устройство, има някои ретро игри за Xbox, които са обратносъвместими само по този начин. Така че хората с огромна библиотека с физически игри може би няма да са особено доволни от наследника от Series X.

Снимка: Unsplash

Виж още: Nintendo Switch 2 ще има по-високи графични възможности в ключова област от PS5