Последната седмица Google стартира началото на 4К гейминга в Stadia през интернет, без обаче да разкрива техническите подробности около новата услуга. Нов документ на гиганта разкрива какво точно ви е необходимо за облачен гейминг в 4К и отчитаме една изненада – Google няма да поддържа Мас компютри.

Според Google 4К геймплеят е наличен за устройства с Windows и ChromeOS с VP9 хардуерно декодиране. За да проверите дали вашата система отговаря на това изискване, трябва да отворите вашия браузър Google Chrome и в полето за адреса да изпишете Chrome://gpu. Натиснете Enter и вижте дали в полето Video Acceleration Information пише Decode VP9.   

Освен това ви трябва още 4К монитор.

Любопитно е обаче, че МасOS не се поддържа, тъй като операционната система няма вградено VP9 хардуерно декодиране. По същия начин освен облачната гейминг услуга на Google, операционната система не поддържа и 4К видео в YouTube.

В допълнение към тези хардуерни изисквания за 4К гейминг през браузъра ви трябва и интернет връзка със скорост поне 35 mbps. Когато сте в игра, натиснете Shift и Tab и кликнете на Connection, където ще видите зелена иконка 4К. Google обещава, че HDR и 5.1 съраунд звук ще станат достъпни скоро.

Виж още: Смазващ трейлър на Ghost of Tsushima (ВИДЕО)