Единственият известен в света прототип на нереализираната Nintendo Play Station конзола вече има нов собственик. Печелившата оферта в наддаването за легендарната машина достигна 300 000 долара, като с допълнителните такси купувачът ще плати 360 000 долара, за да притежава част от историята на гейминга.

Както се очакваше, търгът за Nintendo Play Station привлече голям интерес и известни личности. В един момент в наддаването се включи дори основателят на Oculus Палмър Лъки. Все пак досегашният собственик навярно е останал леко разочарован от крайната цена, независимо от факта, че с това Nintendo Play Station конзолата става най-скъпият геймърски предмет продаван някога.

През 2015 г. смятаният за загубен прототип бе закупен от мъж на име Тери Дайболд само за 75 долара в онлайн наддаване за вещи на фалирала компания. Когато научи за реалната стойност на Nintendo Play Station, той и синът му прекараха почти две години на път, участвайки в различни ретро гейминг конвенции. Миналата година мъжът дори разкри, че някой му е предложил 1.2 милиона долара за конзолата.

Прототипът Nintendo Play Station е първият опит на Sony за създаване на собствен геймърски хардуер в партньорство с Nintendo. Целта на системата е да позволи на SNES да възпроизвежда CD игри, но след като двете компании не се разбират по редица бизнес въпроси, проектът се проваля и Sony започва работа по оригиналния PlayStation. Останалото, както казват, е история.        

Виж още: Хищник или жертва ще бъдеш в новата Predator: Hunting Grounds   

Тагове: