Интересен парадокс предизвика усмивка на лицата на много геймъри, особено на почитателите на Xbox. Премиерният трейлър на предстоящата PS5 игра Spider-man: Miles Morales бе премахнат от официалния YouTube канал на PlayStation заради обвинения в нарушаване на авторски права. Имайки предвид, че Sony държи правата върху Spider-man за развлекателни продукти, случката изглежда куриозна. Обяснение обаче има.

Искът е подаден от френската компания Gameloft, която през годините е разработила няколко Spider-man игри, най-вече за мобилни и портативни платформи.

Сред мобилните Spider-man игри на французите са заглавия като Spider-man: Toxic City, Ultimate Spider-man: Total Mayhem и доста популярната, но вече спряна Spider-man Unlimited. Възможно е нещо в геймплея от краткия трейлър на Spider-man: Miles Morales да е подразнило някой в Gameloft - например някакъв геймплей елемент, което води до необичайната ситуация.  

Всичко това създава предпоставките за доста любопитна законова буря между PlayStation (притежаван от Sony), YouTube (притежаван от Google), Gameloft (притежаван от Vivendi) и Marvel (притежаван от Disney). Към момента трейлърът е махнат от канала и е блокиран от официалния PS блог, след като анонсът на Spider-man: Miles Morales бе един от най-популярните PS5 трейлъри с над 11 милиона гледания. Засега може да го видите само на канала на Marvel, която очевидно няма проблем с играта.  

Виж още: Spider-Man: Miles Morales използва целия арсенал на PS5 (4K ВИДЕО)