Премиерата на FPS игра от 1992 г. като Wolfenstein 3D не е новина за вас, но хората в Германия не можеха да си я купят, откакто тя беше на практика забранена за продажба през 1994 г. заради включването на нацистки символи. Тази забрана – и по-късната такава за експанжъна на играта Spear Of Destiny от 1997 г. – най-накрая бяха премахнати през 2019 г., но немските играчи все още не можеха на практика да се сдобият с игрите, защото не им бяха дадени възрастови рейтинги от Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle в Германия (местния регулатор на развлекателния софтуер).

Това вече е променено. Германският сайт за игри GameStar съобщава, че регулаторът изглежда най-накрая се е съгласил да провери това "ново" нещо, наречено Wolfenstein 3D, и му е дал оценка, заедно със Spear оf Destiny. Играта може да се играе от 16-годишни, но очевидно Spear Of Destiny е категорично 18+ заглавие. В резултат Wolfenstein 3D и неговото разширение вече не са ограничени за Германия в Steam и са достъпни за закупуване за скромните 4.99 евро. Шутърът се предлага също в GOG и Microsoft Store.

Струва си да се отбележи, че през годините немските геймъри използваха различни начини, за да закупят Wolfenstein 3D, включително от сайтове като GOG. Независимо от това, дори и да е било възможно – в някои случаи доста скришно – да се закупят игрите преди това в Германия, това не би трябвало да е разрешено според германското законодателство.

Но сега всичко се промени. Благодарение на решението на регулатора, рейтинга и промените в наличността на играта жителите на Германия вече могат да се присъединят към останалия свят законно в победата над Хитлер и спасяването на света от бича на фашизма. И то само с 30 години закъснение.

Снимка: id Software

Виж още: Modern Warfare 2 иска телефонния ви номер, преди да може да играете на РС

 

Още от Play