Наскоро Valve обяви по-нова версия на Steam Deck OLED, която се отличава с HDR OLED дисплей, подобрен живот на батерията, Wi-Fi 6E и дори е малко по-лека. Въпреки че новата OLED версия беше представена наскоро, инженерите на Valve казват, че "Steam Deck 2" все още е на няколко години разстояние.

В интервю Лорънс Янг, UX дизайнер във Valve, потвърди, че компанията активно работи по Steam Deck 2. Въпреки това той заяви, че трябва да се види "повишаване на производителността на поколенията", за да се оправдае името Steam Deck 2. Янг посочи ограниченията от наличието на чипове и иска да избегне объркването на разработчиците чрез пускането на много постепенни актуализации.

"Работим по него. Искаме да направим подходящ наследник на Steam Deck, но голяма част от него е обвързана с производителността. За да можем да наречем нещо Steam Deck 2, трябва да има увеличение на производителността с цяло поколение", казва той.

"Ако има много различни видове Steam Deck, които са може би с 10 или 30% по-добри, тогава за разработчиците става по-трудно да се съобразят с всички тези характеристики."

Хардуерният инженер на Valve Язан Алдехаят добави, че екипът се стреми да се поучи от дизайна на оригиналния Deck. Макар че OLED моделът използва отново същия форм-фактор, бъдещият Steam Deck може да претърпи промени в дизайна въз основа на обратната връзка.

И двамата инженери очакват, че необходимото повишаване на производителността на чиповете ще отнеме още 2 - 3 години с развитието на технологията. Това съвпада с обичайното време за обновяване на поколенията при хардуера за игри. То също така дава на Valve време да приложи уроците от реалното използване на Steam Deck.

През септември Пиер-Луп Грифай от Valve заяви, че по-бърза версия на Steam няма да се появи през следващите няколко години. Компанията иска да запази енергийната ефективност и живота на батерията за по-мощна производителност.

Макар че феновете може да искат по-рано, Valve избягва недотам убедителни актуализации на продукти. Играчите вероятно могат да очакват пускането на истинска Steam Deck 2 конзола някъде през 2024 или 2025 г., при условие че чип индустрията не страда от недостиг.

Междувременно Valve популяризира новия си OLED джобен компютър. Налични във варианти с 512 GB и 1 TB, новите OLED модели имат 7.4-инчови 90Нz дисплеи (по-големи от 7-инчовите LCD 60Нz предложения), но със същата резолюция 1280x800. Steam Deck OLED ще струва 549 долара за модела с 512 GB, а вариантът с 1 TB ще струва 649 долара.

Снимка: Unsplash

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?

 

Тагове:
Още от Play