Предприемчив разработчик работи по възраждането на изгубена част от историята на игрите. YouTube потребител, използващ псевдонима Tuxality, е публикувал видеоклип, показващ началото на работата по емулатор, който може да играе игри от забравения конкурент на Wii, Xbox 360 и PS3, пуснат на пазара само в две държави.

Има голяма вероятност да сте забравили - или никога да не сте чували - за игровата конзола Zeebo. Системата, подкрепена от Qualcomm (струваща около 170 долара), беше пусната на пазара през 2009 г. с грандиозен план да се насочи към пазари като Бразилия и Мексико, където вносът на нейните много по-известни конкуренти беше на недостъпни за повечето хора цени. Тя имаше вградена функционалност за клетъчна 3G връзка и поддържаше около 40 игри. Компании, сред които Activision, Capcom, EA, Disney Interactive Studios и id Software, се наредиха на опашката за разработване на софтуер за тази нова система.

Пусната на пазара в същата година, в която се появи магазинът за приложения за iPhone, Zeebo се отказа от дисковете и касетите, като вместо това се записа в историята на игрите като първата конзола, която използваше изключително цифрови изтегляния. Мислете за нея като за предшественик на домашните конзоли за мобилни игри като също несъществуващата Ouya.

Стратегията обаче не протича по план и компанията обявява прекратяване на дейността си на единствените си два пазара до 2011 г. Въпреки че уебсайтът ѝ лансира информация за бъдещи премиери в Китай и Русия и за базирана на Android предстояща система, тези планове не бяха осъществени, а новините покрай компанията спряха. Днес URL адресът, който някога е служил като онлайн дом на системата, сега е целева страница за реклама на хранителни добавки.

Както можете да видите във видеото по-долу, Tuxality демонстрира ранния напредък в зареждането на операционната система на Zeebo и стартирането на Crash Bandicoot Nitro Kart 3D. Емулацията показва многобройни графични затруднения, типични за ранните компилации на емулатора. Въпреки това фактът, че талантлив софтуерен инженер разглежда системата като личен проект, би трябвало да е добре дошъл за запазващите видеоигри. Дори неясни и краткотрайни проекти като Zeebo са изиграли роля в сравнително краткото наследство на геймърския хардуер и като всяка история - библиотеката му е по-добре да се съхрани, отколкото да се изтрие.

Снимка: YouTube

Виж още: Най-новата бета на PS5 поддържа Dolby Atmos и до 8 TB SSD M.2 памет

 

Още от Play